Archiwum miesiąca listopad 2014
Cebule moich mieczyków są już oczyszczone, dosuszone i umieszczone w przechowalni.
Jeśli ktoś jeszcze nie wyczyścił, powinien to zrobić jak najszybciej. Z cebulek za mocno wysuszonych ciężko oddziela się piętka z korzeniami, powstają uszkodzenia części z których na wiosnę wyrastają nowe korzenie. Przy okazji pozbywamy się cebulek chorych – takie dość często się zdarzają, a szczególnie po mokrym sezonie wegetacyjnym.
W przechowalniach należy w miarę możliwości utrzymywać temperaturę poniżej 10 stopni C , ale zawsze powyżej 2 stopni. Idealna temperatura to plus 5 stopni, a szczególnie w przypadku zauważenia szkodnika – wciornastka. Wciornastek wyginie jeśli cebule przechowuje się w temperaturze 4-5 stopni przez okres 4 – 5 tygodni. Jednak przed sadzeniem cebule należy moczyć w insektycydzie – Actellic 500 EC przez 1 godz w roztworze 0,1 % z wodą. Na cebulach mogą pozostać jajka szkodnika, które w sprzyjających warunkach dadzą następne pokolenie. Nie wskazane jest przechowywanie mieczyków w pobliżu cebuli jadalnej ponieważ na niej również żeruje wciornastek.
W mojej kolekcji jest kilkadziesiąt nowych odmian,
ale nie wszystkie będą dostępne w sprzedaży. Mam też kilkadziesiąt dobrze zapowiadających się siewek z nasion.
Upływający rok był bardzo niekorzystny dla wielu roślin warzywnych, owocowych oraz kwiatów. Rośliny chronione metodami biologicznymi nie zawsze poradziły sobie z chorobami grzybowymi i bakteryjnymi. Ochrona chemiczna lepiej likwiduje i zapobiega tym chorobom.
Obecnie kończę inwentaryzację odmian cebul mieczyków i mam na ukończeniu nowy KATALOG jesień 2014 – wiosna 2015 , który udostępniam. Będzie on jeszcze dokańczany i aktualizowany. Dołożę też zdjęcia nowych dostępnych odmian, ale to jeszcze troszkę potrwa.
Osoby, którym zależy na szybkim zaopatrzeniu mogą już składać zamówienia.
KATALOG MIECZYKÓW na sezon jesień 2014 – wiosna 2015
Stanisław Smoleń <sąsiad>
Link do pierwszej części FOTOGALERII na YouTube http://youtu.be/DTtcrimAzRo