Po wykopaniu cebul mieczyków należy je jak najszybciej wysuszyć.
W tym celu należy umieścić je w skrzynce kartonowej, czy drewnianej i wystawić na słońce albo użyć innego możliwego sposobu. Nie zapomnieć o oznaczeniu odmian. Następnie przenieść do ogrzewanego pomieszczenia i suszyć w temperaturze 30-35 ° C przez 6-8 dni aż piętka korzeniowa będzie łatwo oddzielać się od cebulki. Przy niższej temperaturze czas podsuszania będzie dłuższy. Przy oddzielaniu części korzeniowej ściągnąć trzeba również zewnętrzną (pierwszą) zabrudzoną łuskę okrywającą. Po tej operacji przeprowadza się suszenie w temperaturze 20-22 ° C przez 6-8 tygodni po wykopaniu. Przez cały okres suszenia (szczególnie w pierwszych dniach) mieszać cebulki (2 razy dziennie) w celu zapewnienia jednolitego suszenia. Gotowe cebulki powinny mieć wilgotność 13-14% aby nie kumulowały wilgoci, co stwarza dogodne warunki dla rozwoju chorób grzybowych i bakteryjnych.
W czasie suszenia i czyszczenia, bulwy powinny być dokładnie sprawdzane, aby odrzucić zakażone cebulki.
U W A G A ! Niewielkie sklerocja – pozostałości chorób grzybowych lub bakteryjnych (szczególnie na cennych odmianach) można usunąć chirurgicznie – wyciąć aż do zdrowej tkanki.
Wszelkie uszkodzenia mechaniczne w procesie wykopywania, suszenia i zabiegów chirurgicznych posmarować stężonym roztworem nadmanganianu potasu, miedzianu, lub Topsinu M. Przechowywanie cebulek może być przeprowadzane w suchej piwnicy o temperaturze 3-8 ° C i wilgotności względnej 60-70%. Możliwe też inne sposoby opisane we wcześniejszych materiałach.
Tak wygląda po oczyszczeniu cząstka mojej kolekcji:
Cebulki przybyszowe oddzielone od cebulek matecznych, przesuszone przez 10-14 dni przechowujemy w workach papierowych lub pojemnikach kartonowych czy plastikowych i umieszczamy wraz z cebulami w chłodnym pomieszczeniu. W miarę możliwości można użyć dolnej części lodówki (miejsce do przechowywania warzyw).
W okresie przechowywania należy raz w miesiącu wykonać przegląd cebulek, usunąć chore, aby zapobiec skażeniu zdrowych.
Opracował: Stanisław Smoleń <sąsiad> przy współpracy z Aleksandrą Dziugan-Smoleń <Oligą>
W związku z pytaniami informuję, że katalog mieczyków przewidzianych do sprzedaży ukaże się w listopadzie lub grudniu br.
Zostaw odpowiedź
Musisz się zalogować aby móc komentować.
16 września 2012 o godz. 19:40
Świetny artykuł! Mam pytanie odnośnie tego zdania: „Po tej operacji przeprowadza się suszenie w temperaturze 20-22 ° C przez 6-8 tygodni po wykopaniu.” Czy to odnosi się tylko do cebulek matecznych czy także do przybyszowych? Dziękuje za informacje.
16 września 2012 o godz. 20:12
Witam Pana Pawła !
Dosuszanie cebulek po oczyszczeniu ma za zadanie wysuszenie piętki cebulki każdej wielkości i wyrośniętych z cebulek przybyszowych też. Nawet cebulki przybyszowe po oddzieleniu od matecznej potrzebują dosuszenia, co zapobiega zakażeniu chorobami grzybowymi, bakteryjnymi a nawet wirusami ? Wszystko zależy od tego jaką technologię zastosujemy, ponieważ niektórzy w momencie wykopywania oddzielają cebulki przybyszowe od matecznych. Jeśli chodzi o temperatury suszenia i dosuszania lepsza jest około 30 stopni C w każdej sytuacji. Ja opisuję moje amatorskie warunki.
18 września 2012 o godz. 17:18
Dziekuje za odpowiedz. Jeszcze jedno pytanie. Piwnicy nie posiadam i nie mam za bardzo dobrego miejsca aby przetrzymac cebulki przez zime. Czy mozna przechowywac cebule w lodowce? Jakie inne sposoby przechowywania przez zime polecalby Pan?